А твоята кожа каква е?

Всички сме обсъждали поне веднъж реакцията, която прави кожата ни при излагане на слънце. „Лесно хващам тен“ или „Изгарям като рак“ са същност две от скалите за класификация на типа кожа на Фицпатрик (тест в статията). А вие знаете ли какъв тип е вашата кожа? Ако отговорът е „Не“, то следващите редове ще отговорят на много от вашите въпроси.

Защо е важно да знаем какъв е нашият тип кожа?

Таблицата за класификация на типа кожа на Фицпатрик, се използва за определяне на шестте различни типа кожа на човек по отношение на реакцията, която има към излагане на ултравиолетово лъчение. Скалата на Фицпатрик е разработена през 1975г от Томас Б. Фицпатрик като числова класификация на различните видове кожа, за да може да се измери правилната доза UVA за PUVA терапия. В естетичната сфера, специалистите също използват скалата на Фицпатрик, за да могат да изработват козметика, която да отговаря на нуждите на всеки тип кожа.

 

Ние в Nude Aesthetic също използваме най-добрата позната система за определяне на типа кожа на Фицпатрик, за да определим ефективността от лазерната епилация индивидуално за всеки наш клиент.

Най-бързи резултати се получават при хора с фототип кожа от I-IV. Тяхната кожа е много светла до средно светла, а косата – черна, кестенява до тъмно руса.

При хората с по-тъмна кожа – фототипове кожа V-VI, както и при тези със светъл цвят на космите, обикновено ефекта от лазерна епилация не е толкова бърз. Въпреки това, с нашият лазер Elysion – Pro и благодарение на квалифицираните медицински терапевти, които работят с него, могат да се постигнат трайни резултати при всеки фототип кожа.

 

Тест за определяне на типа кожа:

Тест за определяне фототип кожа 1

Тест за определяне фототип кожа 2

Общият брой точки от първата таблица и общият брой точки от втората таблица се събират и полученият сбор ще ви покаже къде се намирате вие по скалата на Фицпатрик. А кой е вашият тип кожа и каква е нейната специфика, прочетете в следващите редове.

Скала на шестте фототипа кожа на Фицпатрик

1-ви фототип (келтски) – от 0 до 6 точки

Признаци на този фототип: много светла кожа, често с лунички, много светла или червена коса, сини и светлозелени очи. Представителите на този фототип почти винаги изгарят и се изчервяват на слънце.

Съвет на Nude Aesthetic: Използвайте слънцезащитен крем SPF 50+, когато сте на открито. Ако не ползвате подходяща защита, предпазвайте кожата си като стоите повече в сенчести зони.

2-ри фототип (скандинавски) – от 7 до 13 точки

Признаци на този фототип: цветът на кожата е все още светъл, но малко по-тъмен от този на първия фототип, преобладават нюанси от слонова кост, откриват се лунички, косата е светлокафява или светло руса, очите са сиви, зелени, сини. Този фототип потъмнява бавно и минимално, има тенденция към изгаряне.

Съвет на Nude Aesthetic: Когато сте изложени на слънце, носете шапка, слънчеви очила и по възможност – слънцезащитен крем SPF 50+.

3-ти фототип (тъмно европейски) – от 14 до 20 точки

Признаци на този фототип: леко тъмна кожа, тъмноруса или кестенява коса, сиви, лешникови, кафяви или кафеникаво-зелени очи. Представителите на този фототип почти не изгарят, тенът се полага постепенно и равномерно.

Съвет на Nude Aesthetic: Ако излагате кожата си за продължителен период от време на слънце, използвайте слънцезащитен крем с широк спектър SPF 30+. Избягвайте да се излагате на слънце в часовете, когато то е най-силно (между 12:00 и 16:00).

4-ти фототип (средиземноморски) – от 21 до 27 точки

Признаци на този фототип: тъмна кожа, тъмна коса, кафяви очи. Този фототип гори минимално и потъмнява добре.

Съвет на Nude Aesthetic: Избягвайте да се излагате на слънце в часовете, когато то е най-силно (между 12:00 и 16:00). Желателно е, когато сте продължително време на слънце да използвате шапка и слънчеви очила. За предпазване на кожата използвайте слънцезащитен крем с широк спектър SPF 30+.

5-ти фототип (индонезийски) – от 28 до 34 точки

Признаци на този фототип: тъмна кожа, синкаво-черна коса, гладки, кафяви очи. Представители на този фототип практически не изгарят, тенът е тъмен.

Съвет на Nude Aesthetic: Въпреки ниският риск от изгаряне, за предпазване на кожата препоръчваме да ползвате слънцезащитен крем с широк спектър SPF 30+ и да не се излагате на слънце в часовете, когато то е най-силно (между 12:00 и 16:00).

6-ти фототип (афроамериканец) – над 35 точки

Признаци на този фототип: кожата е много тъмна, шоколадовокафява, синкаво черна, понякога къдрава или вълнообразна коса, очите са тъмнокафяви или почти черни. Този фототип не е склонен към слънчево изгаряне.

Съвет на Nude Aesthetic: Въпреки ниският риск от изгаряне, за предпазване на кожата препоръчваме да ползвате слънцезащитен крем с широк спектър SPF 30+ и да не се излагате на слънце в часовете, когато то е най-силно (между 12:00 и 16:00).

 

Имайте предвид, че за да определите колко бърз ефект ще получите с процедурата лазерна епилация е необходимо да се допитате до специалист, тъй като има много фактори освен вашият фототип кожа, които също трябва да бъдат взети под внимание. Ние в Nude Aesthetic с удоволствие ще ви предложим напълно безплатна консултация с наш медицински терапевт, който ще отговори на всеки един от вашите въпроси!

 

запиши час за консултация
error: Content is protected !!
0
    0
    Твоята количка
    Твоята количка е празнаВръщане към магазина